Tochtstrip aanbrengen bij deur- en raamkozijnen

Tochtstrips zijn een eenvoudige en effectieve oplossing om tocht en koude lucht buiten te houden en de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren. In deze handleiding laten we je zien hoe je tochtstrips kunt plaatsen voor verschillende typen deuren en ramen, waaronder kozijnen, schuifpuien en stompe deuren. Volg de onderstaande stappen voor een comfortabeler en energiezuiniger huis.

Tochtband aanbrengen

Benodigdheden voor het plaatsen van tochtstrips

Benodigdheden
1. Tochtstrips (zelfklevend, borstel of rubber)
2. Schaar of mesje voor het op maat knippen van de strips
3. Ontvettingsmiddel en een doek voor het reinigen van de oppervlakken
4. Meetlint om de juiste lengte van de strips te bepalen
5. Eventueel een föhn om de zelfklevende strips beter te laten hechten
6. Schroeven en een boormachine voor het bevestigen van niet-zelfklevende strips
7. Een waterpas om ervoor te zorgen dat de strips recht worden geplaatst
8. Een koevoet of plamuurmes om oude strips te verwijderen (indien nodig)
9. Een stofzuiger om eventuele resten van oude strips of vuil te verwijderen.

Tochtband bij deur- en raamkozijnen aanbrengen

StapUitleg
1Kozijnen ontvetten: Voordat je begint met het aanbrengen van de tochtstrip, is het belangrijk om de kozijnen grondig te ontvetten. Gebruik hiervoor een ontvettingsmiddel en een schone doek om vuil en vet te verwijderen, zodat de tochtstrip goed hecht.
2Meet de lengte op: Meet nauwkeurig de lengte van het te bedekken oppervlak op waar de tochtstrip zal komen. Zorg ervoor dat je iets meer meet dan nodig, zodat je de tochtstrip op maat kunt knippen.
3Plaats de tochtstrip: Nadat de kozijnen zijn ontvet en de juiste lengte is gemeten, plaats je de tochtstrip langs de randen van de deur of het raamkozijn. Druk de strip stevig aan om ervoor te zorgen dat deze goed hecht en alle kieren en spleten afdicht.

Tochtband aanbrengen bij de schuifpui

StapUitleg
1Open de schuifpui: Zorg ervoor dat de schuifpui volledig open is, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot de randen waar de tochtstrip zal worden geplaatst.
2Knip het tochtband op maat: Meet de lengte van het tochtband af op basis van de breedte van de opening van de schuifpui. Knip het tochtband vervolgens op maat met een schaar.
3Maak een V-vorm: Vouw het tochtband in een V-vorm, zodat het gemakkelijk in de gleuf van de schuifpui kan worden geplaatst. Dit zorgt voor een goede afdichting en voorkomt dat er tochtkieren ontstaan.
4Plaats het tochtband: Druk het tochtband stevig in de gleuf van de schuifpui, zodat het goed op zijn plaats blijft zitten en de opening effectief afsluit. Zorg ervoor dat het tochtband gelijkmatig en strak is aangebracht voor een optimale afdichting.

Tochtband aanbrengen bij ramen en stompe deuren

StapUitleg
1Kozijnen ontvetten: Voordat je begint met het aanbrengen van de tochtstrip, is het belangrijk om de kozijnen grondig te ontvetten. Gebruik hiervoor een ontvettingsmiddel en een schone doek om vuil en vet te verwijderen, zodat de tochtstrip goed hecht.
2Kies het juiste profiel: Selecteer het tochtprofiel dat het beste past bij de vorm en grootte van de kier of spleet onder de deur of rond het raam. Kies ook het materiaal dat geschikt is voor de ondergrond en de gewenste isolatiewaarde.
3Meet de lengte op: Meet nauwkeurig de lengte van de kier of spleet op waar het tochtprofiel zal worden geplaatst. Zorg ervoor dat je iets meer meet dan nodig, zodat je het profiel op maat kunt knippen.

Tochtprofiel aanbrengen tegen onderkant deur

StapUitleg
1Kozijnen ontvetten: Voordat je begint met het aanbrengen van de tochtstrip aan de onderkant, is het belangrijk om de kozijnen grondig te ontvetten. Gebruik hiervoor een ontvettingsmiddel en een schone doek om vuil en vet te verwijderen, zodat de tochtstrip goed hecht.
2Maak het profiel op maat: Knip het tochtprofiel op maat met een schaar of een zaag, zodat het perfect past bij de lengte van de deur.
3Bevestig het profiel tegen de deur: Plaats het tochtprofiel langs de onderkant van de deur en druk het stevig aan om het op zijn plaats te houden. Zorg ervoor dat het profiel gelijkmatig is verdeeld en goed vastzit voor een effectieve afdichting.

Tochtprofiel aanbrengen ónder de deur

StapUitleg
1Deur ontvetten: Voordat je begint met het aanbrengen van de tochtstrip aan de onderkant, is het belangrijk om de deur grondig te ontvetten. Gebruik hiervoor een ontvettingsmiddel en een schone doek om vuil en vet te verwijderen, zodat de tochtstrip goed hecht.
2Haal de binnendeur uit de sponning: Verwijder de binnendeur uit de sponning zodat je gemakkelijk toegang hebt tot de onderkant van de deur.
3Maak de tochtstrip op maat: Meet de lengte van de onderkant van de deur op en knip het tochtprofiel op maat met een schaar of zaag.
4Schroef de tochtstrip vast: Bevestig het tochtprofiel stevig aan de onderkant van de deur met behulp van schroeven. Zorg ervoor dat het profiel gelijkmatig is bevestigd en goed vastzit voor een effectieve afdichting tegen tocht.

Meer tips om gas te besparen?

Naast het plaatsen van tochstrips zijn er nog andere manieren om gas te besparen in huis. Overweeg bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie van je woning door het aanbrengen van dubbel glas, het isoleren van de vloer en het dak, en het dichten van kieren en naden. Ook het regelmatig onderhoud van de verwarmingsinstallatie en het gebruik van een programmeerbare thermostaat kunnen helpen om het energieverbruik te verminderen.

Als je geïnteresseerd bent in meer tips om geld te besparen op je energierekening, hebben wij een ander blog met 26 handige tips. Deze tips variëren van eenvoudige gedragsveranderingen tot grotere investeringen die op de lange termijn hun vruchten zullen afwerpen. Door een combinatie van deze verschillende maatregelen te nemen, kun je niet alleen je gasverbruik verminderen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen en je financiën verbeteren.

Geld besparen met overstappen?

Door regelmatig de tarieven van energieleveranciers te vergelijken en over te stappen naar een voordeliger aanbod, kunnen consumenten aanzienlijke besparingen realiseren op hun energiekosten. Vergelijk-snel.nl biedt een up-to-date tool waarmee jij gemakkelijk verschillende energieaanbiedingen kan vergelijken om de beste optie voor je situatie te kiezen.

Maandelijks tips ontvangen?

Veelgestelde vragen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven