Gas besparen door de verwarming te ontluchten

Hoewel het een eenvoudige taak lijkt, kan het regelmatig ontluchten van de radiatoren aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel de energie-efficiëntie als het comfort in huis. In deze blog gaan we dieper in op wat het ontluchten van de verwarming inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe het kan helpen om gas te besparen.

Gas besparen door verwarming te ontluchten

Zelf de radiator ontluchten

Zeker 1 keer per jaar ontluchten

Het ontluchten van de verwarming is een eenvoudige maar belangrijke onderhoudstaak die minstens één keer per jaar moet worden uitgevoerd. Gedurende de tijd kunnen er luchtbellen vast komen te zitten in het verwarmingssysteem, waardoor de circulatie van warm water wordt belemmerd en de efficiëntie van de verwarming wordt verminderd. Door regelmatig de radiatoren te ontluchten, worden deze luchtbellen verwijderd, waardoor het warmteverdelingsproces wordt verbeterd en de verwarming efficiënter kan werken. Dit resulteert niet alleen in een gelijkmatigere verwarming van de ruimte, maar kan ook aanzienlijke besparingen op de energierekening opleveren.

Wat zijn de voordelen van je centrale verwarming ontluchten?

Het regelmatig ontluchten van je centrale verwarming biedt verschillende voordelen die de moeite waard zijn om te benoemen. Ten eerste verbetert het de efficiëntie van je verwarmingssysteem door ervoor te zorgen dat warm water vrij door de radiatoren kan circuleren. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld in de ruimte en wordt het comfortniveau verhoogd.

Daarnaast kan het ontluchten van de verwarming helpen om vreemde geluiden, zoals borrelende of tikkende geluiden, te verminderen of te verwijderen, wat bijdraagt aan een rustigere en aangenamere leefomgeving. Maar het best is toch echt een merkbare daling van de energierekening op de lange termijn.

Kortom, het regelmatig ontluchten van je centrale verwarming is een eenvoudige en effectieve manier om zowel je comfort als je portemonnee te verbeteren.

Wat heb je nodig voor het ontluchten van je radiatoren?

Om je radiatoren te ontluchten, heb je slechts 2 eenvoudige dingen nodig: een radiator ontluchtingssleutel en een doekje. De ontluchtingssleutel voor je radiator wordt gebruikt om de ventielen van de radiatoren te openen en de lucht te laten ontsnappen. Zorg ervoor dat je een doekje bij de hand hebt om eventueel water op te vangen dat uit de ventielen kan komen. Met deze essentiële benodigdheden kun je snel en gemakkelijk je radiatoren ontluchten. Dit helpt de efficiëntie van je verwarmingssysteem te verbeteren en bespaart geld op je energierekening.

Houd de waterdruk in de gaten

Een te lage waterdruk kan leiden tot problemen zoals een verminderde warmteafgifte en zelfs schade aan de radiatoren, vooral als je regelmatig de radiatoren ontlucht. Door lucht uit het systeem te laten ontsnappen tijdens het ontluchten, kan de waterdruk in het verwarmingssysteem dalen. Om deze reden is het extra belangrijk om na het ontluchten de waterdruk te controleren en indien nodig bij te vullen. Op deze manier zorg je ervoor dat je verwarming optimaal blijft functioneren. Dit resulteert niet alleen in een gelijkmatigere verwarming van je huis, maar kan ook de levensduur van je verwarming verlengen en onnodige reparatiekosten voorkomen. Het bijhouden van de waterdruk is dus een kleine moeite met grote voordelen voor je comfort en je portemonnee.

Radiator ontluchten in 7 stappen

Gelukkig is het ontluchten van je radiatoren een eenvoudige klus die je zelf kunt uitvoeren. In deze handleiding bespreken we negen eenvoudige stappen om je radiatoren te ontluchten en je verwarmingssysteem weer optimaal te laten functioneren.

StapHandeling
1Zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
2Draai alle radiatoren open door de knop linksom te draaien. Laat de radiatoren minimaal 10 minuten open staan.
3Sluit daarna alle radiatoren door de knop rechtsom te draaien.
4Begin nu met ontluchten. Start met de radiatoren beneden in huis, ga daarna boven ontluchten. Hou er voor de zekerheid een oude doek bij. Er kan vies water uit komen.
5Ontluchten doe je door met het ontluchtingssleuteltje het ontluchtingsventiel op de radiator open te draaien (linksom).
6Er komt nu eerst lucht uit. Komt er alleen nog water uit? Draai dan het ontluchtingsventiel weer dicht en draai de radiatorkraan weer open (linksom).
7Herhaal dit bij alle radiatoren.

Vloerverwarming zelf ontluchten?

Het ontluchten van vloerverwarming is een iets complexere taak dan het ontluchten van traditionele radiatoren, maar het is niettemin belangrijk voor het behoud van een efficiënt verwarmingssysteem. Vloerverwarmingssystemen kunnen luchtbellen verzamelen die de circulatie van warm water belemmeren en de algehele prestaties van het systeem verminderen. Om vloerverwarming effectief te ontluchten, is het cruciaal om een specifieke ontluchtingsset te gebruiken die is ontworpen voor dit type systeem. Door de juiste stappen te volgen, kun je luchtbellen verwijderen en de efficiëntie van je vloerverwarmingssysteem verbeteren.

Bij het ontluchten van vloerverwarming heb je specifiek gereedschap nodig om de klus correct uit te voeren. Een typische ontluchtingsset voor vloerverwarming bestaat meestal uit een ontluchtingssleutel en een speciale slang met een aansluiting voor het afvoeren van water. De ontluchtingssleutel wordt gebruikt om het ontluchtingsventiel van de vloerverwarming te openen en de lucht te laten ontsnappen, terwijl de slang wordt gebruikt om het water af te voeren dat uit het systeem komt. Zorg ervoor dat je deze tools bij de hand hebt voordat je begint met het ontluchten van je vloerverwarmingssysteem, om het proces soepel en efficiënt te laten verlopen.

Stappenplan cv ketel zelf ontluchten

Het ontluchten van een CV-ketel is een taak die veel huiseigenaren zelf kunnen uitvoeren, mits ze de juiste instructies volgen en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Hier volgen de stappen om een CV-ketel zelf te ontluchten:

StapHandeling
1Schakel de thermostaat van de CV-ketel uit en wacht tot het systeem is afgekoeld.
2Zoek de ontluchtingsventielen op de radiatoren en op de CV-ketel zelf. Deze bevinden zich meestal aan de bovenkant van de radiatoren en aan de zijkant van de CV-ketel.
3Begin met het ontluchten van de radiatoren. Draai de thermostaat van de betreffende radiator dicht en gebruik de ontluchtingssleutel om het ontluchtingsventiel langzaam open te draaien. Laat de lucht ontsnappen totdat er water uit het ventiel begint te stromen. Draai het ventiel dan weer dicht.
4Herhaal deze procedure voor alle radiatoren in huis, te beginnen op de begane grond en vervolgens naar boven toe.
5Zoek het ontluchtingsventiel op de CV-ketel zelf en draai dit ventiel langzaam open. Wacht tot er water uit begint te stromen en draai het ventiel dan weer dicht.

Meer tips om gas te besparen?

Naast het ontluchten van je radiatoren, vloerverwarming en cv ketel zijn er nog andere manieren om gas te besparen in huis. Overweeg bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie van je woning door het aanbrengen van dubbel glas, het isoleren van de vloer en het dak, en het dichten van kieren en naden. Ook het regelmatig onderhoud van de verwarmingsinstallatie en het gebruik van een programmeerbare thermostaat kunnen helpen om het energieverbruik te verminderen.

Als je geïnteresseerd bent in meer tips om geld te besparen op je energierekening, hebben wij een ander blog met 26 handige tips. Deze tips variëren van eenvoudige gedragsveranderingen tot grotere investeringen die op de lange termijn hun vruchten zullen afwerpen. Door een combinatie van deze verschillende maatregelen te nemen, kun je niet alleen je gasverbruik verminderen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen en je financiën verbeteren.

Geld besparen met overstappen?

Door regelmatig de tarieven van energieleveranciers te vergelijken en over te stappen naar een voordeliger aanbod, kunnen consumenten aanzienlijke besparingen realiseren op hun energiekosten. Vergelijk-snel.nl biedt een up-to-date tool waarmee jij gemakkelijk verschillende energieaanbiedingen kan vergelijken om de beste optie voor je situatie te kiezen.

Maandelijks tips ontvangen?

Veelgestelde vragen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven