Besparen op gas in je woning (26 tips)

Door bewust om te gaan met gasverbruik kunnen we niet alleen maandelijks besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Laten we samen ontdekken hoe je efficiënter kunt omgaan met gas in huis.

Gas besparen thuis

Is regelmatig van energieleveranciers overstappen slim?

Een effectieve manier om gas te besparen in je woning is door regelmatig van energieleverancier over te stappen. Veel energieleveranciers bieden aantrekkelijke welkomstaanbiedingen en kortingen aan nieuwe klanten. Door hier gebruik van te maken kun je flink besparen op je energierekening, waaronder ook je gasverbruik. Het loont daarom de moeite om jaarlijks je energieleveranciers te vergelijken en eventueel over te stappen naar een voordeliger aanbod. Dit proces is tegenwoordig eenvoudig en snel online uit te voeren, en het kan je aanzienlijke besparingen opleveren zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit of service. Wij hebben een handige vergelijkingstool voor energiemaatschappijen die wij dagelijks bijhouden. Hier kan je snel de beste deals vinden die aansluiten bij jouw behoeften en budget.

Gasprijs enorm gestegen

Het is belangrijk om te benadrukken dat de gasprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen. Deze stijging kan een aanzienlijke invloed hebben op je maandelijkse energierekening. Door bewust om te gaan met je gasverbruik en te zoeken naar manieren om gas te besparen, kun je de impact van deze prijsstijging op je portemonnee verminderen. In de volgende secties zullen we enkele praktische tips bespreken die je kunnen helpen om je gasverbruik te verminderen en zo de kosten onder controle te houden.

Besparen op gas met onze checklist

Gas besparen begint met het nemen van doordachte stappen om je energieverbruik te verminderen. Hieronder vind je een handige checklist om je op weg te helpen naar een efficiënter gasverbruik in je woning.

1. Trek warme kleren aan

Door jezelf warmer te kleden binnenshuis, bijvoorbeeld door een extra trui en warme sokken te dragen, kun je de thermostaat een paar graden lager zetten zonder het koud te krijgen. Hierdoor hoef je minder te verwarmen, wat resulteert in een lagere gasrekening. Met deze eenvoudige aanpassing kun je jaarlijks tot wel €50 besparen.

2. Hou de verwarming in de ochtend zo lang mogelijk uit

Laat de verwarming uit totdat het echt nodig is, bijvoorbeeld tot het moment dat je thuiskomt van werk. Veel moderne verwarmingssystemen hebben de mogelijkheid om op afstand te worden bediend, zodat je de verwarming kunt inschakelen voordat je thuiskomt. Door de verwarming pas in te schakelen wanneer het nodig is, kun je jaarlijks tot wel €75 besparen.

3. Zet de radiatoren uit in kamers waar je niet bent

Verwarm alleen de kamers die je daadwerkelijk gebruikt en zet de radiatoren uit in kamers waar je niet bent, zoals de logeerkamer of de studeerkamer. Hiermee voorkom je onnodig gasverbruik in ruimtes die niet worden gebruikt en kun je jaarlijks tot wel €100 besparen op je gasrekening.

4. Zet de verwarming standaard 1 graden lager

Verlaag de standaard temperatuur van je thermostaat met slechts één graad. Hoewel dit een kleine aanpassing lijkt, kan het op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren. Met elke graad die je de thermostaat verlaagt, kun je jaarlijks tot wel €80 besparen op je gasrekening.

5. Zet de verwarming 1 a 2 uur eerder uit in de avond

Door de verwarming een uur eerder uit te zetten voordat je naar bed gaat, bespaar je energie en geld. De meeste mensen hebben ’s nachts dekens om warm te blijven, dus het is vaak niet nodig om de verwarming aan te laten staan. Met deze eenvoudige aanpassing kun je jaarlijks tot wel €50 besparen.

6. Zet de CV-ketel op 60 graden

Door de CV-ketel op een lagere temperatuur in te stellen, bijvoorbeeld op 60 graden Celsius, verbruikt deze minder gas. Dit kan leiden tot een besparing van ongeveer €30 per jaar. Moderne CV-ketels zijn vaak voorzien van een thermostaat waarmee je de temperatuur eenvoudig kunt aanpassen.

7. Neem een extra deken of kruik mee naar bed

Gebruik een kruik en een dekentje om warm te blijven in bed in plaats van de verwarming hoger te zetten. Hierdoor kun je de thermostaat ’s nachts iets lager zetten, wat resulteert in een besparing van ongeveer €40 per jaar. Bovendien zorgt het gebruik van een kruik voor een knusse en comfortabele nachtrust.

8. Ventileer je woning regelmatig

Ventileer de ruimte door de ramen kortstondig open te zetten. Hierdoor wordt vochtige lucht afgevoerd en wordt de luchtkwaliteit in huis verbeterd. Door elke dag even te ventileren kun je jaarlijks tot wel €20 besparen op je gasrekening.

9. Niet meer zo lang douce!

Door korter te douchen en minder vaak in bad te gaan, verbruik je minder warm water en dus ook minder gas. Een gemiddelde besparing van €70 per jaar is mogelijk door deze eenvoudige aanpassingen door te voeren. Daarnaast draagt het ook bij aan waterbesparing, wat goed is voor het milieu.

10. Zet de verwarming in de slaapkamer uit

Aangezien je ’s nachts onder de dekens ligt, is het vaak niet nodig om de verwarming aan te laten staan in de slaapkamer. Door de verwarming ’s nachts uit te zetten, kun je jaarlijks tot wel €60 besparen op je gasrekening. Dit draagt niet alleen bij aan kostenbesparing, maar zorgt ook voor een betere nachtrust in een koelere slaapkamer.

11. Zet de oven open na het bakken

Nadat je klaar bent met bakken, kun je de oven open laten staan om restwarmte te benutten en je huis te verwarmen. Hierdoor hoef je minder te verwarmen met de centrale verwarming, wat resulteert in een besparing van ongeveer €30 per jaar.

12. Efficiënt koken in de keuken

Kook efficiënt door de juiste maat pan te gebruiken en de deksel op de pan te houden tijdens het koken. Hierdoor wordt de warmte in de pan behouden en wordt er minder gas verbruikt. Met deze eenvoudige aanpassingen kun je jaarlijks tot wel €50 besparen op je gasrekening.

Grote eenmalige investeringen

Hoewel het implementeren van grote eenmalige investeringen initieel een aanzienlijke uitgave kan zijn, kunnen ze op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op je gasrekening. Door te investeren in energiezuinige maatregelen en duurzame technologieën kun je niet alleen je gasverbruik verminderen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen.

13. Radiatorfolie

Plaats radiatorfolie achter de radiatoren tegen buitenmuren om warmteverlies naar buiten te verminderen en de warmte terug de kamer in te reflecteren. Dit kan resulteren in een jaarlijkse besparing van ongeveer €30 tot €50, afhankelijk van de grootte van je huis en het aantal radiatoren.

14. SpeedComfort

Installeer SpeedComfort ventilatoren onder je radiatoren om de warmte gelijkmatiger door de ruimte te verspreiden. Hierdoor wordt de warmte efficiënter gebruikt en kun je jaarlijks tot wel €50 besparen op je gasrekening.

15. Verwarming ontluchten

Ontlucht regelmatig je radiatoren om luchtbellen te verwijderen, waardoor de verwarming efficiënter werkt en je gasverbruik vermindert. Dit eenvoudige onderhoud kan resulteren in een besparing van ongeveer €20 tot €30 per jaar. Benieuwd hoe jij dit zelf kan doen? Bekijk dan ons stappenplan

16. Waterzuinige douchekop

Vervang je oude douchekop door een waterzuinige variant om het warmwaterverbruik te verminderen. Hiermee kun je jaarlijks tot wel €50 besparen op je gasrekening, afhankelijk van je douchegewoonten en waterverbruik.

17. Gebruik tochtstrips

Tochtstrips vormen een simpele oplossing om warmteverlies via kieren en naden rondom deuren en ramen te verminderen. Door tochtstrips te plaatsen, sluit je deze openingen af en voorkom je dat koude lucht naar binnen komt. Deze eenvoudige en goedkope oplossing kan jaarlijks tot €20 tot €30 aan besparingen op je gasrekening opleveren. WIil jij weten hoe je het zelf kan plaatsen? Lees dan onze handleiding

18. Neem HR++ glas of triple glas

Investeer in hoogrendementsglas (HR++) of triple glas om warmteverlies via ramen te verminderen. Dit kan resulteren in een jaarlijkse besparing van ongeveer €100 tot €150, afhankelijk van de grootte van je huis en het aantal ramen.

19. Isoleer je huis met spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om warmteverlies via de muren van je huis te verminderen. Door de spouw tussen de binnen- en buitenmuur op te vullen met isolatiemateriaal, wordt warmte beter vastgehouden en wordt je huis energiezuiniger. Hoewel de initiële investering voor spouwmuurisolatie hoog kan zijn, kan deze op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op je gasrekening, tot wel €200 tot €300 per jaar. Het investeren in spouwmuurisolatie draagt niet alleen bij aan kostenbesparing, maar ook aan een comfortabeler en duurzamer binnenklimaat.

20. Isoleer de vloer of kruipruimte

Het isoleren van de vloer of kruipruimte onder je huis helpt warmteverlies te verminderen en maakt je woning energiezuiniger. Door isolatiemateriaal aan te brengen wordt voorkomen dat kou vanuit de grond je huis binnendringt en warmte ontsnapt. Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, kan deze op lange termijn jaarlijks tot wel €150 aan besparingen op je gasrekening opleveren. Deze maatregel draagt bij aan zowel kostenbesparing als een comfortabeler en energiezuiniger binnenklimaat.

21. Neem een HR-ketel in plaats van CV-ketel

Vervang je oude CV-ketel door een hoogrendementsketel (HR-ketel) om efficiënter te verwarmen en je gasverbruik te verminderen. Hiermee kun je jaarlijks tot wel €200 besparen op je gasrekening.

22. Neem een zonneboiler

Installeer een zonneboiler om gebruik te maken van zonne-energie voor het verwarmen van water. Dit kan resulteren in een jaarlijkse besparing van ongeveer €150 tot €200 op je gasrekening.

23.Warmtepomp

Overweeg de installatie van een warmtepomp als alternatieve verwarmingsbron om je gasverbruik te verminderen. Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, kan een warmtepomp op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op je gasrekening.

24. Isoleer je dak

Het isoleren van je dak is een effectieve manier om warmteverlies via het dak te verminderen en je huis energiezuiniger te maken. Door isolatiemateriaal aan te brengen onder het dak, wordt voorkomen dat warmte ontsnapt en wordt je huis beter geïsoleerd. Hoewel de initiële investering voor dakisolatie hoog kan zijn, kan deze op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op je gasrekening, tot wel €300 tot €400 per jaar. Het investeren in dakisolatie draagt bij aan kostenbesparing en een comfortabeler en duurzamer binnenklimaat.

25. Slimme thermostaat

Investeer in een slimme thermostaat waarmee je de verwarming op afstand kunt regelen en kunt programmeren op basis van je levensstijl. Hiermee kun je tot wel €100 per jaar besparen door efficiënter gebruik van je verwarmingssysteem.

26. WTW-installatie voor de douche

Een WTW-installatie voor de douche recyclet warmte uit afgevoerd douchewater om het koude toevoerwater voor te verwarmen. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van warm water en een vermindering van je gasverbruik. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, kan een WTW-installatie op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op je gasrekening, tot wel €50 tot €100 per jaar. Investeringen in energiebesparende technologieën zoals deze dragen bij aan zowel kostenbesparing als een duurzamer huishouden, wat het overwegen waard is voor een efficiëntere levensstijl.

Maandelijks tips ontvangen?

Veelgestelde vragen:

1 gedachte over “Besparen op gas in je woning”

  1. Pingback: Gas besparen met spouwmuurisolatie - Vergelijk Snel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven