verwachte energieprijzen

In dit artikel nemen we een kijkje naar wat je kunt verwachten van de kosten van energie in het komende jaar. De energiemarkt verandert voortdurend, en met meer aandacht voor duurzame bronnen wordt het steeds belangrijker om te begrijpen wat de prijzen beïnvloedt. Laten we eens kijken naar de trends die in 2025 waarschijnlijk de energieprijzen zullen bepalen.

Ontwikkeling energieprijzen 2024 & verwachting voor 2025

Onze verwachting voor de energieprijzen in 2025 is dat de markt zich zal blijven stabiliseren na een periode van flinke schommelingen. Hoewel geopolitieke spanningen zoals die in het Midden-Oosten en Oekraïne nog steeds van invloed zullen zijn op de prijzen, zien we een trend naar meer stabiliteit. In het afgelopen jaar zijn de prijzen aanzienlijk gedaald ten opzichte van voorgaande jaren, maar ze blijven nog steeds aanzienlijk hoger dan vóór de energiecrisis, met een stijging van zo’n 50%.

De Europese en nationale politiek richten zich sterk op het beheersen van de energieprijzen en het verzekeren van betaalbaarheid voor consumenten. Deze focus en de bereidheid om in te grijpen hebben bijgedragen aan een kalmering van de markt en een zekere stabilisatie. Wij verwachten dat deze trend zich zal voortzetten en dat de gasprijs tussen de € 30,- en € 45,- per mWh zal blijven schommelen. Extreme pieken lijken voorbij te zijn, mede dankzij maatregelen zoals de verhoging van de belasting op gas naar 70 cent per kuub.

Hoewel de stabilisatie van de gasprijs enige verlichting biedt, blijven belastingen een aanzienlijk deel van de energierekening uitmaken. Veel van de maatregelen die waren ingesteld om energie betaalbaar te houden, zijn inmiddels afgeschaft, wat betekent dat consumenten naar verwachting nog steeds een relatief hoge prijs zullen betalen. Dit komt voornamelijk door de belastingen en minder door de stabilisatie van de gasprijzen.

Veranderingen op de energierekening 2024

  • Einde aan het prijsplafond: Met ingang van 1 januari 2024 is het prijsplafond voor energie in Nederland verdwenen. Dit betekent dat consumenten nu altijd het tarief betalen dat in hun energiecontract staat, zonder een maximumprijs om de kosten te beperken als de energieprijzen stijgen.
  • Afschaffing van de energietoeslag: Vanaf 2024 is het niet langer mogelijk voor huishoudens met een lager inkomen om een compensatie van € 1.300 aan te vragen om de energiekosten te verlichten.
  • Voortzetting van het Tijdelijk Noodfonds Energie: Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft gedurende 2024 actief, waardoor huishoudens met een lager inkomen tot en met maart 2024 nog steeds ondersteuning kunnen krijgen bij hun energiekosten.
  • Stijging van de energiebelasting op gas: Per 1 januari 2024 is de energiebelasting op gas gestegen naar € 0,113 per m3 gas, waardoor consumenten meer belasting betalen over het gas dat ze verbruiken.
  • Daling van de energiebelasting op stroom: Vanaf 1 januari 2024 is de energiebelasting op stroom gedaald naar € 0,021 per kWh stroom, wat resulteert in lagere belastingkosten voor consumenten op het gebied van elektriciteitsverbruik.
  • Verhoging van de vermindering energiebelasting: De vermindering energiebelasting, ook bekend als heffingskorting, is verhoogd met € 6,-. Dit komt ten goede aan de klant en resulteert in een lagere energierekening voor veel huishoudens.

Wat betekent de ontwikkeling van de energieprijzen voor mij?

Het is belangrijk om de ontwikkeling van de energieprijzen goed in de gaten te houden en te begrijpen wat dit voor jou als consument betekent. Een van de eerste stappen die je kunt nemen, is om je eigen energiecontract kritisch te bekijken. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de tarieven die je momenteel betaalt en of deze nog steeds gunstig zijn in het licht van de recente ontwikkelingen op de energiemarkt.

Daarnaast kan het lonend zijn om jaarlijks over te stappen naar een ander energiecontract, vooral als je op zoek bent naar manieren om te besparen op je energierekening. Door regelmatig te vergelijken en over te stappen naar een energieleverancier die betere tarieven of voorwaarden biedt, kun je mogelijk aanzienlijk besparen op je energiekosten. Het loont dus om actief te blijven en niet automatisch bij dezelfde energieleverancier te blijven.

Gelukkig zijn er handige tools beschikbaar om energiecontracten te vergelijken, zoals onze eigen Up to date vergelijk tool. Met onze tool kun je snel en eenvoudig verschillende energieleveranciers en hun tarieven vergelijken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw situatie en behoeften.

Geld besparen met overstappen?

Door regelmatig de tarieven van energieleveranciers te vergelijken en over te stappen naar een voordeliger aanbod, kunnen consumenten aanzienlijke besparingen realiseren op hun energiekosten. Vergelijk-snel.nl biedt een up-to-date tool waarmee jij gemakkelijk verschillende energieaanbiedingen kan vergelijken om de beste optie voor je situatie te kiezen.

Maandelijks tips ontvangen?

Veelgestelde vragen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven