Gas besparen met vloerisolatie

Vloerisolatie kan je helpen om flink te besparen op je stookkosten. In deze blog duiken we dieper in op hoe vloerisolatie werkt en hoeveel geld je kunt besparen door deze slimme energiebesparende maatregel toe te passen.

vloerisolatie

Hoeveel bespaart vloerisolatie?

Vloerisolatie is een slimme investering die zichzelf vaak snel terugverdient door de besparingen op je energierekening. Maar hoeveel kun je eigenlijk besparen door je vloer te isoleren? Wel, de exacte besparingen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, het type isolatiemateriaal dat je gebruikt, en de huidige staat van je vloerisolatie. Over het algemeen kunnen huiseigenaren met vloerisolatie tot wel 20% besparen op hun stookkosten. Dit kan resulteren in aanzienlijke jaarlijkse besparingen, afhankelijk van je huidige energieverbruik en de lokale energieprijzen.

Besparing vloerisolatie: per jaar

Het mooie van vloerisolatie is dat de besparingen zich jaar na jaar opstapelen. Stel je voor dat je momenteel een gemiddelde van € 1500 per jaar uitgeeft aan verwarmingskosten. Door vloerisolatie te installeren, kun je tot 20% van deze kosten besparen, wat neerkomt op een besparing van € 300 per jaar. Deze besparing kan zelfs nog hoger zijn, afhankelijk van factoren zoals de grootte van je huis en de specifieke isolatiematerialen die je gebruikt. Hoewel de initiële investering in vloerisolatie kan variëren, is het belangrijk om te onthouden dat de besparingen na verloop van tijd blijven groeien, waardoor het een waardevolle langetermijninvestering is voor energiebesparing en kostenverlaging.

Kosten vloerisolatie

De kosten voor vloerisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van je huis, het type isolatiemateriaal en of je het laat installeren door professionals of het zelf doet. Gemiddeld genomen kun je verwachten dat de kosten voor vloerisolatie liggen tussen € 20 en € 40 per vierkante meter.

Voor een gemiddeld huis kan dit neerkomen op een investering van enkele honderden tot duizenden euro’s. Hoewel dit aanvankelijk misschien een aanzienlijke investering lijkt, is het belangrijk om de langetermijnbesparingen in overweging te nemen. Met de besparingen op je energierekening en de comfortverbetering die vloerisolatie biedt, kan het zichzelf op lange termijn ruimschoots terugverdienen. Daarnaast zijn er vaak subsidies en financiële stimuleringsmaatregelen beschikbaar die de kosten van vloerisolatie kunnen verlagen, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om deze energiebesparende maatregel toe te passen.

Kosten en subsidie vloerisolatie

Het investeren in vloerisolatie kan aanvankelijk als een grote uitgave voelen, maar het kan uiteindelijk leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar om de kosten van vloerisolatie te verlagen en zo de terugverdientijd te verkorten. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten voor het isoleren van verschillende soorten woningen, samen met de bijbehorende subsidiebedragen en de netto kosten na aftrek van de subsidie:

Soort woningKosten (uitbesteden)SubsidieNetto kosten
Tussenwoning€1.950€530€1.420
Hoekwoning€2.050€550€1.500
2-onder-1-kap€2.600€700€1.900
Vrijstaande woning€3.800€1.000€2.800

Mocht je nou echt willen weten wat jij gaat besparen? Dan is het mogelijk om verschillende offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Hierdoor krijg je een goed beeld en kan je prijzen vergelijken. Je kan offertes uit jouw regio aanvragen via: xperty.nl

Kruipruimte isoleren kosten

De kosten voor het isoleren van een kruipruimte variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kruipruimte, het gekozen isolatiemateriaal en of je het zelf doet of laat doen door professionals. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor het isoleren van een kruipruimte tussen de € 20 en € 35 per vierkante meter. Het is belangrijk om een nauwkeurige schatting te krijgen op basis van jouw specifieke situatie door offertes aan te vragen bij isolatiebedrijven.

Welke factoren zijn van invloed op de besparing?

Factoren van invloed op de besparingBeschrijving
Type isolatiemateriaalHet gekozen isolatiemateriaal heeft een directe invloed op de effectiviteit van de isolatie en dus op de uiteindelijke besparingen. Materialen met een hogere isolatiewaarde kunnen doorgaans meer energie besparen.
Huidige isolatiestatusAls je vloer momenteel helemaal niet geïsoleerd is, zul je waarschijnlijk meer besparen dan wanneer je al een zekere mate van isolatie hebt. Het verbeteren van bestaande isolatie kan echter nog steeds merkbare besparingen opleveren.
Grootte van het huisHoe groter het huis, hoe meer warmte er verloren kan gaan. Daarom kunnen de besparingen op de energierekening groter zijn voor grotere huizen in vergelijking met kleinere woningen.
Huidige klimaatDe klimatologische omstandigheden in jouw regio, zoals de gemiddelde buitentemperatuur en de mate van vochtigheid, spelen ook een rol bij het bepalen van de besparingen. In koudere klimaten zul je over het algemeen meer besparen dan in mildere klimaten.
GebruiksgewoontenHoe je je huis gebruikt en hoe vaak je de verwarming aan hebt, kan ook van invloed zijn op de besparingen. Personen die hun huis vaak verwarmen, zullen over het algemeen meer profiteren van vloerisolatie.


Verschillende soorten vloerisolatie

Bij het isoleren van vloeren zijn er verschillende methoden en materialen die kunnen worden gebruikt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier bespreken we enkele van de meest gebruikte soorten vloerisolatie:

 1. Kruipruimte isolatie:
  • Kruipruimte isolatie wordt aangebracht onder de vloer van een huis dat een kruipruimte heeft. Dit kan worden gedaan met behulp van isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol, schuimisolatie of isolatieplaten.
  • Het voordeel van kruipruimte isolatie is dat het gemakkelijk kan worden geïnstalleerd en dat het de vloer warmer maakt, wat resulteert in een verbeterd comfort in huis en lagere stookkosten.
 2. Bodemisolatie:
  • Bij bodemisolatie wordt isolatiemateriaal rechtstreeks op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Dit voorkomt dat kou vanuit de grond in de vloer trekt en helpt warmteverlies te verminderen.
  • Bodemisolatie kan bestaan uit materialen zoals schelpen, isolatieparels of isolatiedekens. Het zorgt niet alleen voor een warmer huis, maar kan ook vochtproblemen in de kruipruimte verminderen.

Kosten verschillende isolatie soorten

De kosten van vloerisolatie kunnen sterk variëren afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de omvang van de klus en of je het zelf uitvoert of laat uitvoeren door professionals. Hieronder bespreken we de geschatte kosten voor verschillende soorten vloerisolatie:

 1. Kruipruimte isolatie:
  • Voor kruipruimte isolatie variëren de kosten doorgaans tussen de € 20 en € 35 per vierkante meter. Dit omvat de kosten van isolatiematerialen en de installatiekosten als je het laat uitvoeren door een professional. Voor een gemiddeld huis kan de totale investering voor kruipruimte isolatie variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van de kruipruimte.
 2. Bodemisolatie:
  • De kosten voor bodemisolatie zijn vergelijkbaar met die van kruipruimte isolatie en variëren meestal tussen de € 20 en € 35 per vierkante meter. Dit omvat de kosten van het isolatiemateriaal en de installatie. Bodemisolatie kan echter een iets hogere initiële investering vereisen vanwege het gebruik van materialen zoals schelpen of isolatieparels.

Type isolatiemateriaal

Bij het isoleren van vloeren zijn er verschillende isolatiematerialen beschikbaar, elk met hun eigen isolatiewaarde en kenmerken. Hieronder bespreken we enkele van de meest gebruikte isolatiematerialen voor vloerisolatie:

 1. PUR-schuim:
  • PUR-schuim, ook bekend als polyurethaanschuim, is een populair isolatiemateriaal vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen. Het heeft een isolatiewaarde van 0,023-0,032 W/mK, wat betekent dat het zeer efficiënt warmte kan vasthouden.
  • Dit schuim wordt aangebracht als een vloeistof die uithardt tot een stevig materiaal. Het vult alle kieren en naden en vormt zo een naadloze isolatielaag die warmteverlies minimaliseert.
 2. Thermokussen (Tonzon vloerisolatie):
  • Thermokussen, ook wel bekend als Tonzon vloerisolatie, maakt gebruik van kussens gevuld met stilstaande lucht die onder de vloer worden aangebracht. Deze kussens creëren een effectieve isolatielaag met een isolatiewaarde van 0,023-0,032 W/mK.
  • Het voordeel van thermokussen isolatie is dat het gemakkelijk te installeren is en geen vochtproblemen veroorzaakt, aangezien het materiaal geen vocht absorbeert.
 3. Minerale wol:
  • Minerale wol, zoals glaswol of steenwol, is een veelgebruikt isolatiemateriaal vanwege zijn goede isolerende eigenschappen en brandwerendheid. Het heeft een isolatiewaarde van ongeveer 0,023-0,042 W/mK, afhankelijk van het specifieke type en de dichtheid.
  • Deze materialen worden vaak gebruikt in rollen of platen en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd tussen de vloerbalken of onder de vloerbedekking.
 4. EPS parels:
  • EPS parels, gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (piepschuim), zijn lichte bolletjes die worden gebruikt als isolatiemateriaal. Ze hebben een isolatiewaarde van ongeveer 0,033 W/mK.
  • EPS parels worden vaak gebruikt in kruipruimtes en kunnen worden verspreid over de bodem om een isolerende laag te vormen die warmteverlies minimaliseert.

Kan je een houten vloer isoleren?

Het is mogelijk om een houten vloer te isoleren. Er zijn verschillende methoden beschikbaar, afhankelijk van de specifieke constructie van de vloer en je isolatiebehoeften. Een veelgebruikte methode is het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de vloerbalken of het plaatsen van isolatieplaten bovenop de houten vloer. Het is belangrijk om bij het isoleren van een houten vloer rekening te houden met ventilatie om vochtproblemen te voorkomen en de duurzaamheid van de vloer te waarborgen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professional om de beste isolatieoplossing voor jouw houten vloer te bepalen.

Vloerverwarming en vloerisolatie

Vloerverwarming is een populaire manier om je huis te verwarmen, vooral in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten. Maar hoe verhoudt vloerverwarming zich tot vloerisolatie? Laten we eens kijken naar de relatie tussen deze twee en waarom vloerisolatie vaak wordt aanbevolen in combinatie met vloerverwarming.

Hoe zit het met de terugverdientijd op vloerisolatie?

De terugverdientijd van vloerisolatie kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de initiële kosten van de isolatie, de besparingen op de energierekening en eventuele beschikbare subsidies of financiële stimuleringsmaatregelen. Over het algemeen wordt verwacht dat vloerisolatie zichzelf binnen enkele jaren tot een decennium terugverdient.

Gemiddeld genomen kan de terugverdientijd van vloerisolatie liggen tussen de 5 tot 10 jaar. Dit betekent dat de besparingen op de energierekening in die periode de initiële investering in vloerisolatie kunnen compenseren. Na deze terugverdientijd blijf je profiteren van lagere stookkosten en een verbeterd comfort in huis, wat vloerisolatie tot een waardevolle langetermijninvestering maakt.

Meer tips om gas te besparen?

Naast het plaatsen van isolatie zijn er nog andere manieren om gas te besparen in huis. Overweeg bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie van je woning door het aanbrengen van spouwmuurisolatie, het isoleren van het dak, tochtstrips, glasisolatie en het dichten van kieren en naden. Ook het regelmatig onderhoud van de verwarmingsinstallatie en het gebruik van een programmeerbare thermostaat kunnen helpen om het energieverbruik te verminderen.

Als je geïnteresseerd bent in meer tips om geld te besparen op je energierekening, hebben wij een ander blog met 26 handige tips om gas te besparen in je huis. Deze tips variëren van eenvoudige gedragsveranderingen tot grotere investeringen die op de lange termijn hun vruchten zullen afwerpen. Door een combinatie van deze verschillende maatregelen te nemen, kun je niet alleen je gasverbruik verminderen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen en je financiën verbeteren.

Geld besparen met overstappen?

Door regelmatig de tarieven van energieleveranciers te vergelijken en over te stappen naar een voordeliger aanbod, kunnen consumenten aanzienlijke besparingen realiseren op hun energiekosten. Vergelijk-snel.nl biedt een up-to-date tool waarmee jij gemakkelijk verschillende energieaanbiedingen kan vergelijken om de beste optie voor je situatie te kiezen.

Maandelijks tips ontvangen?

Veelgestelde vragen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven