Besparen met spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om gas te besparen en het comfort van je huis te verbeteren. Door je spouwmuren te isoleren, voorkom je warmteverlies en verminder je je energieverbruik, wat resulteert in lagere energierekeningen. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van spouwmuurisolatie en geven we praktische tips om kosten te besparen en het maximale uit deze investering te halen.

spouwmuurisolatie

Wat kost spouwmuurisolatie?

Voordat je besluit om spouwmuurisolatie te laten aanbrengen, is het belangrijk om de kosten in overweging te nemen. De prijs van spouwmuurisolatie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van je huis, het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt en de staat van de spouwmuur. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor het isoleren van een spouwmuur tussen de €15 en €25 per vierkante meter. Deze prijs kan echter hoger of lager uitvallen, afhankelijk van specifieke omstandigheden en de gekozen aannemer. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende gespecialiseerde bedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie.

Type woningKosten
Tussenwoning€1.100
Hoekwoning€2.350
2 onder 1 kap€2.450
Vrijstaande woning€3.500

Wat kan je besparen met spouwmuurisolatie?

Investeren in spouwmuurisolatie kan op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Door je spouwmuren effectief te isoleren, vermindert het warmteverlies in je huis, waardoor je minder hoeft te verwarmen. Dit resulteert in een lagere energiebehoefte en dus lagere stookkosten. De exacte besparingen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van je huis, de isolatiekwaliteit en de lokale energieprijzen. Over het algemeen kunnen huiseigenaren met spouwmuurisolatie tot wel 25% besparen op hun energierekening. Bovendien draagt het verminderde energieverbruik bij aan een lagere CO2-uitstoot, wat ook gunstig is voor het milieu.

Soort woningBesparing gas per jaar (m3)Besparing per jaar bij gasprijs 1,45 euro/m3
Tussenwoning180 m3260 euro
Hoekwoning400 m3580 euro
2 onder 1 kap410 m3600 euro
Vrijstaande woning600 m3900 euro

Kan je subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie?

Ja, in sommige gevallen kan je subsidie ontvangen voor spouwmuurisolatie. Verschillende overheden bieden financiële ondersteuning aan huiseigenaren die investeren in energiebesparende maatregelen, waaronder spouwmuurisolatie. De beschikbaarheid van subsidie en de voorwaarden kunnen echter variëren afhankelijk van je locatie en de specifieke regelingen die door lokale, regionale of nationale overheden worden aangeboden.

In sommige gevallen kan de subsidie een vast bedrag per vierkante meter geïsoleerde muur zijn, terwijl in andere gevallen een percentage van de totale investeringskosten wordt vergoed.

Type woningSubsidie
Tussenwoning€310
Hoekwoning€700
2 onder 1 kap€720
Vrijstaande woning€1.000

Gas besparen op andere manieren beter?

Naast spouwmuurisolatie zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om gas te besparen en je energierekening verder te verlagen. Hier zijn enkele effectieve opties:

Tochtstrips: Het aanbrengen van tochtstrips rond deuren en ramen kan ongewenste luchtstromen verminderen en warmteverlies voorkomen. Hierdoor blijft de warmte beter binnen, wat resulteert in een lagere vraag naar verwarming en dus minder gasverbruik.

Van energieleverancier verwisselen: Het loont vaak om regelmatig te kijken naar de tarieven en aanbiedingen van verschillende energieleveranciers. Door over te stappen naar een leverancier met lagere tarieven of aantrekkelijke kortingen, kan je geld besparen op je energierekening.

Vloerisolatie: Het isoleren van de vloer kan helpen om koude optrekken vanuit de kruipruimte te voorkomen en de warmte in huis te behouden. Dit kan resulteren in een hoger comfortniveau en een vermindering van het gasverbruik voor verwarming.

HR-glas: Hoogrendementsglas (HR-glas) heeft betere isolerende eigenschappen dan standaard enkel of dubbel glas. Door ramen te voorzien van HR-glas kan je warmteverlies via de ramen verminderen en energie besparen.

Radiatorfolie: Het aanbrengen van radiatorfolie achter radiatoren kan warmteverlies via de buitenmuren verminderen door de warmte terug te kaatsen naar de kamer in plaats van naar de muur. Dit zorgt voor een efficiëntere verwarming van de ruimte en vermindert het gasverbruik.

Hoe kom je er achter of je muur al geïsoleerd is?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of je spouwmuur al geïsoleerd is, vooral als je niet de eerste eigenaar van het huis bent. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen:

  1. Bouwtekeningen en documentatie: Als je de originele bouwtekeningen van je huis hebt of toegang hebt tot documentatie van eerdere renovaties, kan dit aangeven of er spouwmuurisolatie is geïnstalleerd.
  2. Visuele inspectie: Een visuele inspectie van de buitenmuren kan aanwijzingen geven. Als er bijvoorbeeld vulopeningen in de buitenmuren zitten, kan dit erop wijzen dat er spouwmuurisolatie is geplaatst. Ook kunnen er boorgaten zichtbaar zijn waarin isolatiemateriaal is ingeblazen.
  3. Vraag de vorige eigenaar: Als je het huis hebt gekocht, kan de vorige eigenaar mogelijk informatie verstrekken over eventuele isolatiemaatregelen die zijn genomen.
  4. Professionele inspectie: Een professionele inspecteur of isolatiespecialist kan een endoscopische inspectie uitvoeren, waarbij een kleine camera in de spouw wordt ingebracht om de aanwezigheid van isolatiemateriaal te controleren.

Kan je een geverfde spouwmuur isoleren?

Muren met een dampdichte verflaag zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. De aanwezigheid van een dergelijke verflaag kan leiden tot problemen zoals vochtaccumulatie en verminderde ademend vermogen van de muur. Bovendien kan het isolatiemateriaal mogelijk niet goed hechten aan de verflaag, waardoor de effectiviteit van de isolatie wordt verminderd.

Bij vorst kan de situatie verergeren doordat de verflaag gaat afbladderen, wat het aanzicht van de buitenmuur aantast. Daarom is het van cruciaal belang om vooraf goed onderzoek te laten doen naar de gebruikte verfsoort en de conditie van de buitenmuur.

Indien er een dampdichte verflaag aanwezig is, kan het nodig zijn om deze te verwijderen voordat spouwmuurisolatie kan worden aangebracht. Een grondige voorbereiding en het gebruik van geschikte isolatiematerialen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de isolatie effectief is en blijft functioneren op de lange termijn.

Waar moet je op letten als je een spouwmuurisolatie wilt aanbrengen?

Voordat je besluit om spouwmuurisolatie aan te brengen, is het belangrijk om te achterhalen of er al isolatiemateriaal aanwezig is in de spouw. Als er al isolatie aanwezig is, moet deze mogelijk worden verwijderd voordat nieuwe isolatie kan worden aangebracht. Een inspectie door een professional kan helpen bij het bepalen van de huidige isolatiestatus van de spouw.

Is de spouw schoon?

Een schone spouwmuur is essentieel voor een effectieve isolatie. Eventuele puin, vuil of bouwresten moeten worden verwijderd voordat isolatiemateriaal wordt ingeblazen. Een grondige inspectie van de spouw kan eventuele vervuiling identificeren die moet worden verwijderd voordat de isolatie wordt geïnstalleerd.

Zijn stenen, voegwerk, kozijnen, dak en goten in orde, of zit er verf op de muur?

Voordat spouwmuurisolatie wordt aangebracht, is het belangrijk om te controleren of het metselwerk, voegwerk, kozijnen, dak en goten in goede staat verkeren. Eventuele gebreken moeten worden gerepareerd voordat de isolatie wordt geïnstalleerd om vochtproblemen en schade aan de isolatie te voorkomen. Daarnaast moet worden gecontroleerd of er verf of glazuur op de buitenmuur aanwezig is, aangezien dit de hechting van het isolatiemateriaal kan beïnvloeden.

Is er voldoende ventilatie in de kruipruimte?

Een goede ventilatie in de kruipruimte is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en om vochtproblemen te voorkomen. Voordat spouwmuurisolatie wordt aangebracht, moet worden gecontroleerd of er voldoende ventilatieopeningen aanwezig zijn en of deze niet zijn geblokkeerd. Indien nodig moeten extra ventilatievoorzieningen worden aangebracht om een goede luchtcirculatie te garanderen.

Moet er lucht in de spouw zitten?

Ja, het is belangrijk dat er een luchtlaag aanwezig is in de spouw tussen de binnen- en buitenmuur. Deze luchtlaag fungeert als isolator en draagt bij aan de thermische prestaties van de spouwmuur. De lucht in de spouw werkt als een isolerende buffer tussen de warme binnenruimte en de koude buitenlucht, waardoor warmteverlies wordt verminderd.

Echter, het is van cruciaal belang dat de lucht in de spouw vrij kan circuleren en niet wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld bouwafval, isolatiemateriaal of vocht. Een goede ventilatie van de spouw zorgt ervoor dat eventueel vocht kan worden afgevoerd en voorkomt zo vochtproblemen en schimmelvorming.

Kan je spouw weer bijvullen?

Ja, het is mogelijk om een reeds geïsoleerde spouwmuur bij te vullen met extra isolatiemateriaal. Dit proces staat bekend als spouwmuur na-isolatie of bijvulling. Het kan nodig zijn om een spouw bij te vullen als het bestaande isolatiemateriaal is ingeklonken, beschadigd is geraakt of van onvoldoende kwaliteit is om optimale isolatieprestaties te leveren.

Bij het bijvullen van de spouwmuur wordt nieuw isolatiemateriaal in de bestaande spouw ingebracht, meestal via kleine boorgaten in de buitenmuur. Het nieuwe isolatiemateriaal vult de lege ruimtes op tussen het bestaande isolatiemateriaal en zorgt zo voor een betere isolatie.

Hoe kies je isolatiemateriaal?

Bij het kiezen van isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden om de meest geschikte optie te selecteren. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  1. Isolatiewaarde (R-waarde): De isolatiewaarde van het materiaal, uitgedrukt in de R-waarde, is een cruciale factor bij het kiezen van isolatiemateriaal. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van het materiaal. Het is belangrijk om isolatiematerialen te kiezen met een hoge R-waarde om optimale energiebesparingen te realiseren.
  2. Dichtheid en dikte: Het is ook belangrijk om rekening te houden met de dichtheid en dikte van het isolatiemateriaal. Materialen met een hogere dichtheid en dikte bieden over het algemeen betere isolatieprestaties. Echter, te dichte materialen kunnen problemen veroorzaken met vochtdoorgang, dus het is belangrijk om een balans te vinden.
  3. Weerbestendigheid: Het gekozen isolatiemateriaal moet bestand zijn tegen vocht en weersinvloeden om de duurzaamheid en effectiviteit op lange termijn te waarborgen. Materialen zoals glaswol, steenwol en geëxpandeerd polystyreen (EPS) zijn vaak geschikt voor spouwmuurisolatie vanwege hun weerbestendige eigenschappen.
  4. Milieuvriendelijkheid: Milieuvriendelijke isolatiematerialen, zoals gerecyclede materialen of materialen met een lage milieubelasting, kunnen een duurzame keuze zijn. Het is belangrijk om te kijken naar de herkomst en productieprocessen van het isolatiemateriaal om de milieuvriendelijkheid ervan te beoordelen.
  5. Brandveiligheid: Veel isolatiematerialen zijn brandveilig behandeld, maar het is altijd verstandig om te controleren of het gekozen materiaal voldoet aan de geldende brandveiligheidsnormen en -eisen.

Is isolatie goed als het buiten heel warm is?

Ja, isolatie is ook zeer waardevol bij warm weer, omdat het helpt om de warmte buiten te houden en een comfortabel binnenklimaat te handhaven. Tijdens warme periodes kan goed geïsoleerde woning helpen om de binnentemperatuur te stabiliseren en te voorkomen dat warmte van buiten naar binnen komt. Dit resulteert in een koeler en aangenamer binnenklimaat, waardoor de behoefte aan airconditioning en ventilatie wordt verminderd.

Geld besparen op je energierekening

Het vinden van de goedkoopste energieleverancier kan een uitdaging lijken, maar met de juiste tools en informatie is het eigenlijk heel eenvoudig. Een handige manier om de verschillende energieleveranciers en hun tarieven te vergelijken, is door gebruik te maken van online vergelijk tool. Hier kan je gemakkelijk verschillende aanbieders vergelijken op basis van prijs, contractvoorwaarden en klantbeoordelingen. Door simpelweg enkele gegevens in te voeren, zoals jouw postcode en energieverbruik, krijg je direct een overzicht van de beschikbare opties in jouw regio.

Maandelijks tips ontvangen?

Veelgestelde vragen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven